|
| Açılış Sayfam | | Favori Sayfam |
| Ana Sayfa |
| Denizli THY haberleri |
| Denizli Belediye haberleri |
| Denizli Spor haberleri |
| Pamukkale haberleri |
| Turizm haberleri |
| Künye |
| Seri Ilanlar |
| Linkler |
| Webmaster / RSS |
|
|
|
|
| Ençok Okunan |
 | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sürücülerin davranışlarını geliştirme eğitimi
Sürücülerin araç başındayken beklenen fiziksel ve psikolojik kondisyonda olmaları şarttır. Alkollü araç kullanma davranışı ise çoğu zaman sonucu son derece ağır bedellere ödenen bir sürücü davranışı problemidir.
BASIN VE YAYIN KURULUŞLARINA
SÜRÜCÜ DAVRANIŞLARI GELİŞTİRME EĞİTİMİ
Bilindiği üzere ülkemizde trafik kazaları yüzünden hayatını kaybeden ya da yaralanarak sakat kalan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu trafik kazalarındaki en büyük unsur ise insandır. İnsanın teknolojik cihazlara ve araçlara hükmettiği günümüzde, sürücülerin araç başındayken beklenen fiziksel ve psikolojik kondisyonda olmaları şarttır. Alkollü araç kullanma davranışı ise çoğu zaman sonucu son derece ağır bedellere ödenen bir sürücü davranışı problemidir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48. maddesinin 4785 sayılı Kanunla değişik 5. Fıkrasına ve 181 Sayılı Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43. Maddesine dayanılarak hazırlanan ' Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği ' 14.09.2004 tarih ve 25583 sayıyla Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu yönetmelik gereğince, iki kez alkollü olarak araç kullanmak suçunun tespiti halinde, 2 yıl geçici olarak ehliyetleri alıkonulan sürücülere Müdürlüğümüz tarafından ' Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi ' verilmektedir. Bu eğitim ile alkollü araç kullanma davranışını alışkanlık haline getiren sürücülere alkolün hayatımız ve trafikteki davranışlarımız üzerindeki olumsuz etkileri hakkında eğitim verilmektedir. Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi, kişilerin alkol sorununu tedavi etmeye yönelik bir rehabilitasyon programı değildir. Bu eğitimin temel amacı; alkol almış bir sürücünün, araç başına geçerek kendi hayatını ve trafikteki diğer vatandaşların hayatını tehlikeye atmama bilincini kazanmasına yardımcı olmaktır.
Alkollü araç kullanmak dışındaki diğer trafik suçları ve ehliyeti alıkoyma/geri alım işlemleri ' Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Kapsamı ' dışındadır. Alkollü araç kullanma suçu işlememesine rağmen ehliyetine 2. kez el konulan sürücüler de Müdürlüğümüze başvurmaktadır. Alkollü araç kullanma suçu dışındaki, ehliyetleri ikinci kez alıkonulan diğer sürücüler Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerine başvurmalıdır. Yine alkollü iken araç kullanmak suçuyla 3. kez tespit edilen sürücüler de Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerine başvurmalıdır. Bu sürücüler için 5 yıl iptal + psikiyatri değerlendirmesi + psikoteknik değerlendirme süreçleri uygulanır. Sürücülerin, kendi durumlarının hangi süreç kapsamına dahil olduğuyla ilgili kesin bilgi almak için İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesine başvurmaları gerekmektedir.
SÜDGE eğitimine henüz elektronik ortamda başvuru kabul edilmemektedir. Kişiler eğitim ile ilgili bilgilere Müdürlüğümüz web sayfamızdan, telefonla ya da Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesine gelerek ulaşabilirler. SÜDGE Eğitimi için; trafik zabıtası tarafından düzenlenen sürücü belgesi geri alım tutanağı, nüfus cüzdanı fotokopisi (arkalı önlü), 4 adet vesikalık fotoğraf gibi belgeler gereklidir.
Kamuoyuna duyurulması hususunu rica ederim.
Dr. Erdoğan TAŞ
Sağlık Müdürü
Bu haber 1672 kez okundu. |
|
|
|
|